Kent based Benenden Hospital has opened the doors to a new building, which is focused on delivering a calming and restoring environment for patients including technology as art with OOHSCREEN and LG.

The effects of physical environments have, in recent years, been proved to increase the healing process and well-being of patients and healthcare staff. Recognising this, Benenden created sensory experiences throughout the hospital.

Its light, airy and spacious atrium uses circular patterns on its flooring plus a combination of art and technology to create a relaxing environment for arriving patients. Healthcare employees were encouraged to make suggestions and choose artwork for their wards which also feature fragranced scents to increase serenity and the sense of bringing the outdoors, indoors.

Benenden enlisted OOHSCREEN, pioneers of art media and digital signage communications to manage the project. The company’s directors, Hugh Turvey and Lisa Moore initially designed vinyl printed artwork across the large open space but, due to the lack of windows at eye level, searched for technology to bridge the gap between indoors and out.

Patients can now view moving landscape and vertical content, displayed across 15 LG 55in 55LV75A screens as they wait for appointments. The displays are configured in sets of three, resulting in five consecutive HD videowalls. The resolution and brightness of the displays emphasise the artwork created by Hugh that replicates the green fields surrounding the hospital, while maintaining image quality from any viewing angle.

 

 

 

 

OOHSCREEN is a small AV company with big goals. As a team of four, it are pioneers in improving healthcare waiting areas. In an effort to improve the patient experience through the use of art, innovative technology and good quality patient information. OOHSCREEN was founded in 2015, Lisa and Hugh each have 10 years of experience to call upon.

Some past projects the company is proud of include a partnership with the British Institute of Radiology.

Lisa says, “We’re particularly proud as they were the first client for OOHSCREEN and we continue to work with them. On this project, we worked closely with them on an array of specific requirements in order to better their working environment and disseminate some historical content to visitors. They also had a fantastic ‘after party’ that we have fond memories of!”

So how this project came about?, Hugh, explains, “Benenden Hospital built a completely new state-of-the-art building that had a firm focus on patient recovery by creating a relaxing environment through sensory experiences. We were originally briefed to install screens into the Atrium that would span the full length of a 15 meter back wall. It quickly became apparent it would be too disruptive to the hospital environment and a more subtle approach would be needed.”

Lisa adds, “The natural light in the Atrium comes from the ceiling windows; with no windows eye level the room was encased without access to look out at the hospitals grounds. LG’s HD video wall solutions allowed us to use the sleek displays in a portrait configuration that not only blend into the glass structure of the Atrium’s environment, but accentuated the artwork we created. We initially looked at LG’s OLED range but the natural light would drown the colour on the displays and the 55LV75A video wall display is the brightest on the market.”

Hugh continues, “In addition to the appearance and brightness of LG’s 55LV75A video wall display, it also offered narrow bezels. We chose the BrightSign digital signage player as we required a player that would support 4K, be remotely accessible, reliable, good processing and be able to display multiple content at different times and across screen synchronisation. The XD1033 delivered on all these aspects. Seada’s G4K PRO smoothly split up the content across the displays and was a good alternative to DATAPATH.

Now it is finished, what does the team think is the best aspect of the project?

Lisa says, “We always enjoy working directly with the client in order to understand their aspiration in order to deliver beyond their desires. On this particular project we spent a lot of time at hospital and in the surrounding grounds in order to understand its history and gather inspiration for the artwork. It was extremely important to hospital staff that a real sense of calm was projected throughout the wards and Atrium, which has been achieved.”

Hugh adds, “The client enjoys watching the displays daily and seeing how it has a relaxing impact on the environment. Patients can’t help but stare at the art on the screens and breath taking countryside artwork. In addition, patients enjoy reading the heritage information about Benenden and stand there for a lengthy period of time taking in the information. It seems to be a welcome distraction and an enhancement to their visit.”

Ian Tolfree, Key Account Manager at LG adds, “The 55in 55LV75A displays offer HD resolution and brightness which performs well in the high ambient light of the atrium, while its streamline design blends in with the modern aesthetic. Benenden is a great example of technology applied at its best.”

The content is controlled by a BrightSign XD1033 digital signage player, which makes it possible for OOHSCREEN to remotely update the content and manage the sequence of multiple pictures over a five-year period. Seada G4K PRO splits the content across the displays and all the displays are mounted on Peerless-AV brackets.

Denise Telford, director of business development and performance at Benenden Hospital Trust, comments, “It was important for us to keep the heritage of the hospital running throughout this redevelopment but focus on the future of what we have to offer. It’s been a special project for me as the aim was for the matrons to have a role in selecting themes for their own wards.

“Hugh and Lisa have gone beyond what we could have imagined and truly created a therapeutic atmosphere through the art and displays. We have already received very positive feedback from patients and they are so popular we are extending the operating times of the video walls.”

No more articles
%d bloggers like this: