Art Meets Science In Imagine This Ammonite Room

UK integration firm, Imagine This, was recently tasked with transforming an extremely reverberant space within an expansive £5 million home into a multifunctional stereo room by integrating a stylish, high end custom audio and acoustical interior design solution.

Imagine This explains that the minimalist in style property is characterised by clean lines, white interiors and floor-to-ceiling windows on the first and second floors, overlooking the grounds and a private lake.

Unfortunately, the building’s open spaces and uncluttered style resulted in an extremely reverberant environment, making the room’s intended purpose as a listening room extremely challenging. A real challenge for the team.

As we know, acoustics in any entertainment-style space are extremely important.

Even a multi-million-dollar system will sound poor in an over-reflecting, reverberating room, no matter what kind of electronic equalisation or compensation system is implemented.

Imagine This explains that given the emphasis on minimalist design within the residence, any technology integrated needed to fit seamlessly into the home or be able to stand as a piece of design in its own right. A simple panel treatment – even if designed well – would not be enough. The concept: ‘technology meets design’ began to take shape.

The integration firm knew that only a custom, stylish solution would do for the home’s stereo room (named the Ammonite room) opting to install a pair of distinctive grey Bowers & Wilkins Nautilus loudspeakers.

The Nautilus loudspeakers are positioned on the left and right sides of the room, providing two-channel audio. Innovative design, precision manufacturing and exhaustive testing means Nautilus performs optimally – each being hand-built to order by a dedicated specialist team in the manufacturer’s UK factory.

“They are a perfect example of technology meeting design,” says Imagine This managing director, Guy Singleton. “These are four-way loudspeakers which come with their own external digital crossovers. They are serial numbered by client, and the customer may go to the factory to watch them being made. They are even hand-delivered by B&W – it’s an event.”

Each loudspeaker is powered by a 200W Class-D Classé AMP5 five-channel amplifier, which utilises switching technologies for both power supply and amplification stages, both of which are fed through an eight-channel Sigma SSP MkII preamp/processor.

In addition to their audio quality, the Nautilus loudspeakers exist as a modern work of art, not to mention being a substantial investment for the client. Unfortunately, there was no audio control in the space due to the reflective surfaces: the Nautilus loudspeakers were bordering on un-listenable.

“We knew that this was a challenging space, with concrete walls, floors, ceilings and lots of glass,” admits Guy. “Controlling acoustics in this kind of environment is very challenging. No matter how expensive loudspeakers are and no matter how much you spend on amplification, unless you can control the sound in that room, you’re fighting a losing battle and are essentially throwing good money away. Our client was keen to listen to music using these impressive loudspeakers, so we decided to integrate an acoustic treatment solution into this room.”

Treatment time

A Home Theatre Environment (HTE) custom acoustic treatment panelling solution was chosen to solve the room’s issues. The integrator tested the room’s RT60 (reverberation time), measuring how long it took an impulse to decay over 60dB.

A good-sounding room will ideally have an RT time of approximately half a second, effectively controlling any resonances and reflections. Before any technology was applied to the room, the RT60 value was measuring at an uncomfortable 4.5 seconds.

Taking inspiration from the curved look of the Nautilus, two large gold, parametric panels were installed into the room on its left and right walls, while an intricate diffractor panel design comprised of four different types of timber were installed onto the back wall – two ‘blocks’ on the left, and four to the right. These are framed by the two striking loudspeakers.

Each diffractor panel combats the acoustic waves that hit the back wall of the room: a total of 528 different wooden blades were handcrafted and meticulously slotted together to form the finished acoustic interior solution.

The first reflection point is controlled by the acoustic treatment’s stylish blade and panelling design, allowing the client to comfortably experience the loudspeakers.

The reverberation time has also dramatically reduced, while the back-wall reflection has been redirected to avoid the unwanted concentration of sound in the sweet spot / main listening area.

Behind the acoustically transparent panels is absorption for the lower frequencies, which are capable of handling frequencies below 500Hz.

The intricate back panels effectively scatter any mid and high frequencies, while the lower frequencies are absorbed.

The results speak for themselves, reducing the RT60 value from 4.5 seconds to 0.5 seconds, giving the client the ability to use the room for its intended purpose.

The room now boasts linear RT60 control over seven octaves, whereas before there was no control over resonance, reverberation and reflection.

Guy comments, “We wanted something that matched and complemented the aesthetics of the room, which is where this Ammonite theme evolved from, taking inspiration from the loudspeakers to create one, cohesive, artistic statement.”

Guy is also careful to highlight that the solution wasn’t just functional, but was also sold as a unique, custom, multifunctional piece of art.

The client was so impressed with the effectiveness of the acoustic treatment and with the custom and stylish design that he has commissioned the team to design and install a separate custom solution for his equally reverberant dining room.

All images courtesy of Imagine This

%d bloggers like this: